Skriv ut

Annikas fall skall upp i nämnden i början av sommaren, och beslut från USA:s kriminal-vårdsnämnd och Arnold Schwarzenegger kommer under sommaren. Av den anledningen hoppas just nu Rock yOur Life Free att kunna påverka Annikas frigivning.

Iden till låten Annika fick jag efter att ha sett en dokumentärfilm som sändes av SVT. Annika Östberg är dömd till 25 års livstids fängelse medverkan till två mord. Det var hennes dåvarande pojkvän som sköt och utförde morden på två personer. En av dem var polis. Annika hade otur att hamna mitt i det Amerikanska våldets två sidor, dels det hårda ungdomsklimatet som rådde och sedan dömd samt en bricka i det politiska efterspelet där man går till val på hårdare tag mot brottsligheten. Det gör att man inte väljer att lyssna till Haagkomissionen och låter Annika avkänna sitt straff i Sverige. Annika har skött sig exemplariskt och jag hoppas att straffet anses hårt nog.

Projektet "Rock Your Life Free" är ett samar-bete med flera organisationer och har inletts med t.ex. Amnesty. Röda Korset, SVT samt övrig media med hopp om att få Annika fri och påverka guvernör Arnold Schwarzenegger tillsammans med Amerikanska myndigheter för att låta Annika avtjäna sitt straff i Sverige. Justitieminister Thomas Bodström har nyligen skickat ett brev till Amerikanska myndigheter. Det är många andra som har kämpat för Annikas frigivning bl.a fängelsedirektören och debattören Ann-Britt Grunewald som startade en bojkott mot Kaliforniskt vin, advokat Leif Silbersky, f.d chefredaktör Staffan Forsell tillsammans med Annikas Mor.

All royalties går till projektet "Rock Your Life Free" för att påverka frigivningen. Annikas ärende skall upp til prövning i början av 2005. Därför känns det inspirerande och viktigt att försöka påverka, få publicitet kring ärendet med hjälp av låten "Annika" och få den uppmärksammad och spelad i radio och TV. Sänder över skivan och brevet med hopp om att den uppskattas och att projektet positivt kan påverka Annikas situation.

Jag vill tacka för samarbete med Moderna Museet och mode-och 60-talskonstnären John E Franzen som målat tavlan till omslaget på skivan. Tavlan kan ses i sin helhet och i original på Moderna Museet.

För eventuella frågor kontakta gärna "Rock Your Life Free".

Rolf Moberg